
داشتن لبخندی زیبا و جذاب آرزوی تمامی ما است، اما بسیاری برای محقق ساختن این آرزو به کمک متخصصین نیاز دارند. امروزه متقاضیان بیشماری در سراسر جهان برای اصلاح طرح لبخند خود به کلینیکهای تخصصی ارتودنسی مراجعه میکنند تا با استفاده از وسایل ارتودنسی نامرئی و پلاکهای شفاف سرانجام به لبخند رویایی خود دست یابند.
در مراحل درمان ارتودنسی برای اعمال نیرو به دندانها و جابجا کردن آنها از براکتهای متصل به سیم استفاده میشود. در روش ارتودنسی نامرئی دندان مجموعهای از پلاک نگهدارنده متحرک سفارشی (ریتینر) به کار برده میشود که وقتی بیمار آنها را روی دندانها قرار میدهد، به خوبی روی دندانها مینشیند. اینویزیلاین بزرگترین تولید کننده بریسهای نامرئی ارتودنسی است، البته شرکتهای متعدد دیگری چون Clear Correct، Inman Aligner و Smart Moves نیز در این زمینه فعالیت دارند.
بریسهای شفاف یا نامرئی اینویزیلاین برای تمام متقاضیان اصلاح طرح لبخند مناسب نیست. متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی زیبایی دکتر هاشمی بهترین روش درمان را تعیین میکنند. متخصصین ما به پشتوانه دانش و تجربه بالای خود در زمینه ارتودنسی نامرئی دندان و دیگر روشهای اصلاح طرح لبخند بهترین نتیجه ممکن را به دست میدهند و تصاویر قبل و بعد از درمانهای پیشین را به مراجعین ارائه میدهند تا درک صحیحی از نتیجه احتمالی در ذهنشان شکل بگیرد.
متقاضیان مناسب برای ارتودنسی نامرئی
از آنجایی که بریسهای نامرئی ارتودنسی به صورت سفارشی برای هر بیمار ساخته میشود تا کاملاً اندازه باشد، استفاده از مزایای ارتودنسی نامرئی بهترین گزینه برای بزرگسالان و نوجوانان به شمار میرود. صاف و مرتب کردن دندان های کودکان پیچیدهتر است. چون خود بیمار و دهانش در سنین پایین هنوز در حال رشد است، پزشک متوقف نشدن رشد را هنگام تعیین درمان مناسب در نظر میگیرد.
بریسهای ارتودنسی نامرئی معمولاً برای بیمارانی مناسب است که بی نظمی دندانهایشان خفیف تا متوسط است یا دندانهایشان اندکی فاصلهدار است. معمولا برای بیمارانی که دندان های به هم فشرده و نامرتبی شدید، مشکلات مربوط به فاصله بین دندانی، از قبیل آندربایت، اوربایت یا کراس بایت شدید یا دارای دندان های به شدت چرخیده اند، ارتودنسی نامرئی روش درمانی مناسبی نیست.
درمان های ارتودنسی نامرئی به چند صورت است؟
ارتودنسی نامرئی به ۲صورت وجود دارد:
- نامرئی و متحرک
- نامرئی و ثابت
در تبلیغات به سه مدل از ابزارهای ارتودنسی با عنوان ارتودنسی نامرئی یاد میشود. در حالتی با نام سیستم لینگوال یا زبانی براکتها پشت دندانها چسبانده میشوند. این سیستم به دلیل مزاحمت و آزار برای زبان بیمار و امکان جدا شدن براکتها طی بستن دهان چندان فراگیر نمیباشد به علاوه در صورت وجود تکنولوژی پیشرفته مورد نیاز لابراتواری آن که در ایران هنوز در مراحل مقدماتی است، تنها برای کیسهای محدودی قابل استفاده میباشد. یکی دیگر از معایب ارتودنسی نامرئی هزینه زیاد آن میباشد که نزدیک به دو برابر ارتودنسی ثابت است.
در روشی دیگر ازارتودنسی نامرئی یک سری پلاکهای شفاف جهت ردیف کردن دندان ها استفاده می گردد. این شیوه نیز به دلیل نبود امکانات پیچیده مورد نیاز آن در ایران و با در نظر گرفتن محدودیتهای عملکردی جز در کیسهای با بهم ریختگیهای اندک آنهم با صلاحدید دکتر متخصص ارتودنسی کارایی ندارد. بالاخره حالتی که در آن از براکتهای شفاف سرامیکی(رنگ دندان )استفاده می گردد که با توجه به پیشرفت های چشمگیر در تکنولوژی تامین استحکام و زیبایی آنها نسبت به دو شیوه قبلی به لحاظ قابلیت در عین زیبایی منطقی تر میباشد.
کدام نوع درمان ارجحیت دارد؟
هر کدام از این روشهای درمانی موارد تجویز خاص خود را دارد. انواع ارتودنسی متحرک بیشتر برای بیماران زیر ۱۲ سال کاربرد دارد و بعد از آن به دلیل تثبیت نسبی ساختمانهای استخوانی فک ها عملا روش ارتودنسی متحرک تاثیر زیادی دربر نخواهد داشت. برای بیمارانی که بالاتر از این سن هستند معمولا درمان ثابت به جای ارتودنسی با پلاک متحرک به منظور مرتب کردن دندان ها تجویز شود.
اگر در سنین بالا نیاز به تصحیح وضعیت استخوان فکها وجود داشته باشد (که در بسیاری از موارد در سنین پایین تر با درمان های معمولی و ارزان تر، انواع ارتودنسی متحرک درمان پذیر هستند) علاوه بر درمان ارتودنسی ثابت، جراحی فک نیز مد نظر قرار می گیرد که توسط متخصص جراحی دهان و فک و صورت انجام میشود.
روش انجام ارتودنسی نامرئی متحرک
از فک بالا و پایین بیمار قالب گرفته شده و پلاک بالا و پایین ساخته می شود. این روش مزیتهای خاص خود را دارد؛ از جمله بیمار می تواند هنگام غذا خوردن آن را از دهانش بیرون آورده و بعد از استفاده از مسواک و نخ دندان دوباره در دهانش بگذارد. ارتودنسی متحرک برای افرادی که سن کمتری دارند بهتر است، زیرا علاوه بر مشکلات دندانی، می تواند ناهنجاریهای استخوانی فک ها را نیز رفع کند ولی در انجام حرکات دندانی محدودیت دارد.
مدت زمان ارتودنسی نامرئی
مدت زمان ارتودنسی دندان نامرئی به میزان حرکت دادن یا چرخاندن دندانها بستگی دارد. هر چه دندانها کجتر و نامرتبتر یا اختلال بایت شدیدتر باشد، درمان طولانیتر خواهد بود. مرتب کردن دندانها با استفاده از بریسهای ارتودنسی نامرئی معولاً ۱۰ تا ۲۴ ماه طول میکشد. اما اگر بیمار بزرگسال در دوران کودکی تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته باشد و دندانها ظرف چند سال اندکی جابجا شده باشد، کافی است فقط ۱۰ هفته از بریس اینویزیلاین استفاده شود.
ازآنجایی که بریس ارتودنسی نامرئی به دقت بریس ارتودنسی فلزی قدیمی نیست، در بعضی موارد لازم است که دندانها پس از اتمام دوره ارتودنسی نامرئی چند ماهی سیم کشی شود تا دستکاریهای کوچکتر و ظریفتری در پایان درمان انجام شود و نتیجهای بینقص به دست آید.
مزیت ارتودنسی نامرئی بر ارتودنسی فلزی
ظاهر زیباتر ارتودنسی نامرئی و جلب توجه نکردن آن تنها مزیت این روش جدید نیست. بریسهای نامرئی و ارتودنسی متحرک دندان را میتوان برخلاف بریس ثابت فلزی از دهان خارج کرد تا مسواک زدن و نخ کشیدن راحتتر شود و سلامت بهداشت دهان و دندان بهتر حفظ شود. به علاوه ارتودنسی نامرئی مزایای دیگری مانند عدم آسیب به دهان، برطرف کردن استرس و … را نیز دارا است.
آیا تنها مزیت مرتب کردن دندانها داشتن لبخندی زیبا است؟
تنها فایده مرتب کردن دندانها دستیابی به لبخندی جذاب نیست. مراقبت از دندانهای صاف و ردیف سادهتر است و در نتیجه سلامت طولانی مدت دندانها تضمین میشود.
هزینه ارتودنسی نامرئی
هزینه دقیق درمان با بریسهای نامرئی اینویزیلاین توسط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی اعلام میشود، اما در مجموع ارتودنسی نامرئی به لحاظ هزینه های ارتودنسی ، از گرانترین روشها به شمار میآید.